Bakterije mliječne kiseline s blagotvornim djelovanjem, poznate pod nazivom probiotici, moraju se konzumirati žive da bi postale dijelom crijevne mikrobiote (također zvane crijevna mikroflora ili crijevna flora). Kada je omjer između korisnih i štetnih bakterija povoljan, naša je crijevna mikrobiota u ravnoteži. Problemi se mogu pojaviti kada se broj korisnih bakterija smanji. To može uzrokovati prekomjerni rast štetnih bakterija i narušiti ravnotežu naše crijevne mikrobiote. Narušena ravnoteža crijevne mikrobiote može se manifestirati u obliku infekcije, proljeva, nadutosti ili općenitog osjećaja slabosti. Probiotici se mogu pronaći u većini mliječnih proizvoda, ali probiotički pripravci u obliku kapsula, granula i slično su koncentriraniji i pouzdaniji izvor ovih korisnih bakterija s poznatim učinkom…

 

Bakterije mliječne kiseline s blagotvornim djelovanjem, poznate pod nazivom probiotici, moraju se konzumirati žive da bi postale dijelom crijevne mikrobiote (također zvane crijevna mikroflora ili crijevna flora). Kada je omjer između korisnih i štetnih bakterija povoljan, naša je crijevna mikrobiota u ravnoteži. Problemi se mogu pojaviti kada se broj korisnih bakterija smanji. To može uzrokovati prekomjerni rast štetnih bakterija i narušiti ravnotežu naše crijevne mikrobiote. Narušena ravnoteža crijevne mikrobiote može se manifestirati u obliku  infekcije, proljeva, nadutosti ili općenitog osjećaja slabosti. Probiotici se mogu pronaći u većini mliječnih proizvoda, ali probiotički pripravci u obliku kapsula, granula i slično su koncentriraniji i pouzdaniji izvor ovih korisnih bakterija s poznatim učinkom. Jedan od najboljih primjera je Linex, jedini registriran kao probiotički lijek, koji se uobičajeno koristi kao potporna terapija za proljev i održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote.

 

KADA TREBAM UZIMATI PROBIOTIKE?

Probiotici u obliku lijeka potporna su terapija za probleme probavnog sustava kao što su proljev i nadutost. Simptomi se mogu javiti nakon neredovite i nepravilne prehrane, nakon korištenja određenih lijekova, prilikom pojačanog stresa, putovanja i slično. Ti se problemi najlakše izbjegavaju djelovanjem na sam uzrok, dok se već nastali simptomi mogu ublažiti probiotikom s visokim udjelom mliječno-kiseih bakterija iz roda  Lactobacillus i Bifidobacterium.

 

INFEKTIVNI PROLJEV

Crijevnu infekciju koja rezultira proljevom mogu uzrokovati bakterije, virusi i protozoe. Proljev nešto jačeg intenziteta ili dužeg trajanja može uzrokovati dehidraciju, neravnotežu elektrolita u krvi i acidobaznu neravnotežu. Proljev uzrokovan bakterijama ili protozoama uglavnom se liječi antimikrobnim lijekovima. Virusni proljevi ne zahtijevaju upotrebu antimikrobnih lijekova već samo potporne mjere, od kojih je najvažnija adekvatna hidracija organizma.  Probiotike možemo koristiti kao potpornu mjeru u slučajevima blagog do umjereno jakog proljeva – za bakterijske ili protozoalne infekcije uz antimikrobni lijek, odnosno samostalno za virusom uzrokovane proljeve. Probiotici uzimaju mjesto i hranu štetnim uročnicima čime sprečavaju njihov rast i razmnožavanje, ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote te poboljšavaju stanje probavnog sustava i općenito zdravstveno stanje. Probiotike je dobro početi uzimati odmah po pojavi proljeva i nastaviti s uzimanjem u idućim danima sve dok se ravnoteža crijevne mikrobiote ponovno ne uspostavi.

Probiotike možemo uzimati putem različitih oblika njima obogaćenih mliječnih fermentiranih proizvoda i oni na taj način mogu postati dio naše crijevne mikrobiote. Osim toga možemo ih uzeti i u kontroliranom obliku, kao što je na primjer Linex, koji sadrži žive probiotike u liofiliziranom odnosno suhom obliku. Takav proces proizvodnje, liofilizacija, omogućuje dugotrajan život bakterijama (čak dvije godine) na sobnoj temperaturi. Bakterije prolaze kroz želudac zaštićene, oslobađaju se u crijevima i postaju aktivne nakon dodira s vodom.

 

UPORABA ANTIBIOTIKA

Antibiotici sprečavaju rast patogenih bakterija, no istodobno nepovoljno djeluju i na našu crijevnu mikrobiotu. Kao posljedica mogu se javiti neželjeni simptomi, kao što su nadutost i proljev uzrokovan antibioticima. Kako bi se ti simptomi spriječili, preporučuje se da bolesnik istodobno uzima probiotik. Većina probiotika na tržištu su dodaci prehrani, jedino je Linex probiotički lijek. Pojam lijeka podrazumijeva kontroliranu proizvodnju, strogu kontrolu od strane regulatornih tijela, stalnu i odgovarajuću kvalitetu, ujednačenu količinu sadržaja odnosno djelatne tvari u svakoj tableti/kapsuli…Tako Linex, kao probiotički lijek pruža provjerenu kvalitetu i sigurnost u pri vraćanju ravnoteže crijevne mikrobiote, a time i u rješavanju crijevnih problemima povezanih s uzimanjem antibiotika.

 

PUTOVANJE

Uobičajena neugodnost koju mnogi iskuse na putovanjima, osobito u određene zemlje, je tzv. putnički proljev. Stres, promjena okoline i prehrane mogu uzrokovati naseljavanje stranih bakterija u našim crijevima, katkada i s mikroorganizmima koji proizvode toksične tvari koje nepovoljno utječu na funkciju crijevne stijenke. Simptomi mogu biti bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, iznimno česte tekuće stolice i ponekad vrućica. U takvim slučajevima, kvalitetan medicinski probiotik (katkad zajedno s antibioticima) može biti učinkovita uzročna terapija za ublažavanje proljeva. Preventivno uzimanje probiotika, u spoju s pojačanim općim mjerama higijene može u navedenim slučajevima biti od pomoći.

 

 

SPONZORIRANI ČLANAK

LINEX®

Ravnoteža kreće iznutra.