Probiotici se preporučuju i prije pojave zdravstvenih tegoba, te se mogu uzimati iz preventivnih razloga kako bismo održali ili pak vratili ravnotežu poremećene mikrobiote crijeva, što nam može pomoći u jačanju imunološkog sustava.

 

Probiotici, također zvani bakterije mliječne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada ih se konzumira u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Pogoduju našem probavnom sustavu pomažući u probavi hrane koju unosimo, održavaju naš probavni sustav zdravim i podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava. Budući da mogu pomoći u očuvanju sastava zdrave crijevne mikrobiote (također zvane crijevna flora ili mikroflora), njihovo se korištenje preporučuje i prilikom uzimanja antibiotske terapije (s odmakom od nekoliko sati).  Probioticima su često obogaćeni fermentirani mliječni proizvodi, a samostalno su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama u obliku dodataka prehrani te probiotičkih lijekova kao što su  Linex® Forte i Linex® Baby.  Linex® Forte i Linex® Baby kao probiotički lijekovi imaju od regulatornog tijela kontrolirani sastav te sukladno tome ujednačenu kvalitetu i kvantitetu sadržanih probiotika.

 

ŠTO JE MIKROBIOTA I ZAŠTO JE VAŽNA?

Naša se crijevna mikrobiota sastoji od od 500-1000 različitih mikroorganizama koji se razlikuju prema svom izgledu i funkciji. Bakterije u probavnom sustavu možemo podijeliti na „korisne“ bakterije, tj. probiotike, i „štetne“ bakterije (patogeni mikroorganizmi koji mogu uzrokovati bolest). „Korisne“ bakterije tj. probiotici pomažu nam višestruko: od probave hrane koju jedemo, preko sprečavanja rasta štetnih bakterija (natječu se s njima za mjesto i hranu) do sveukupno pozitivnog utjecaja na naš imunološki sustav. Probiotičke bakterije sudjeluju u sintezi određenih vitamina i apsorpciji nekih minerala, pomažu u fermentaciji teško probavljive hrane i olakšavaju metabolizam laktoze. Sprječavajući naseljavanje  patogenih mikroorganizama u crijevima, pozitivno utječu na crijevni imunološki sustav, koji je odgovoran za 70 posto naše imunološke reakcije. S druge strane, „štetne“ bakterije sintetiziraju štetne tvari koje mogu djelovati lokalno i oštetiti crijevnu sluznicu ili katkada ući u cirkulaciju i naškoditi cijelom organizmu. Stoga je ravnoteža između „korisnih“ probiotičkih bakterija i „štetnih“ patogenih bakterija nužna ne samo za zdravlje našeg probavnog sustava već ima povoljan učinak na naš cijeli  imunološki sustav.

Linex® probiotici preporučuju se kao lijek, ali i kao prevencija. I prije pojave zdravstvenih tegoba, Linex® možemo uzimati iz preventivnih razloga kako bismo održali ili pak vratili ravnotežu poremećene mikrobiote crijeva, što nam može pomoći u jačanju imunološkog sustava.

 

ŠTO CRIJEVNA MIKROBIOTA SPRJEČAVA?

Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, virusna infekcija, antibiotska terapija i zračenje mogu dovesti do narušavanja ravnoteže crijevne mikrobiote. Promjene u sastavu i/ili količini crijevne mikrobiote mogu uzrokovati promjene u crijevima koje stvaraju idealan okoliš za najezdu „štetnih“, patogenih mikroorganizama i pojavu štetnih tvari koje one proizvode. Narušena mikrobiota manifestira se u crijevima u obliku proljeva, flatulencije, nadutosti, a kod žena katkada i sa simptomima poremećaja ravnoteže vaginalne mikrobiote (svrbež, peckanje, iscjedak).  Na sve navedene probleme možemo djelovati jedenjem hrane obogaćene probioticima i/ili uzimanjem probiotičkih pripravaka koji mogu bilo očuvati bilo vratiti ravnotežu crijevne mikrobiote.

Svakodnevni stres, starenje, promjena okoline ili prehrambenih navika, virusna infekcija, antibiotska terapija i zračenje mogu uzrokovati narušavanje ravnoteže crijevne mikrobiote. Protiv svih navedenih problema možemo djelovati uzimajući hranu bogatu probioticima ili probiotičke lijekove koji mogu očuvati uravnoteženost crijevne mikrobiote.

 

KAKO PROBIOTICI DJELUJU NA ZDRAVLJE?

Probiotici blagotvorno djeluju na ravnotežu crijevne mikrobiote, sprečavajući rast i razmnožavanje „štetnih“ bakterija. Kako bi   probiotičke bakterije mogle rasti i razmnožavati se, moraju se za hranu i prostor boriti sa „štetnim“ (patogenim) bakterijama. Probiotičke bakterije sprečavaju proliferaciju patogenih bakterija na brojne načine: proizvode mliječnu i druge kiseline (povećavaju kiselost u crijevima i stvaraju  nepovoljnu okolinu za patogene bakterije), proizvode metabolite toksične za patogene bakterije (H­­2O2), proizvode antimikrobne tvari tzv. bakteriocine širokog spektra (sprječavaju rast bakterija i gljivica), nadmeću se s patogenim bakterijama za hranjive tvari, itd.

Probiotici također pomažu i u probavljanju hrane stvarajući kiseli okoliš koji je pogodan  za funkciju naših probavnih enzima i lučeći vitamine B i K….. Uz sve navedeno, sveukupno djeluju pozitivno na zdravlje pojedinca potičući njegov imunološki sustav.

 

KADA BISMO TREBALI UZIMATI PROBIOTIKE?

Probiotici se preporučuju kao prevencija i kao liječenje. Naše će tijelo od njih imati koristi ako probiotike počnemo uzimati kada smo izloženi većem stresu, kada ne jedemo zdravo (mnogo obrađene hrane i nedostatak fermentiranih proizvoda), kada promijenimo okolinu (npr. prije i nakon godišnjeg odmora, poslovnih putovanja), kada uzimamo antibiotike ili, kada su u pitanju žene,  kada se naruši ravnoteža mikrobiote intimnog područja. Probiotici mogu također pomoći u slučaju kada imamo  probleme sa crijevima, kao što su proljev, flatulencija i nadutost kao i kada se borimo protiv raznih virusnih infekcija (“želučana gripa ili viroza”, putnički proljev). Kako bi se održala ravnoteža crijevne mikrobiote, preporučuju se prvenstveno uravnotežena i zdrava prehrana, redovita tjelovježba, a kao pomoć izvana, može poslužiti uzimanje probiotika.

 

MOGU LI PROBIOTIKE TAKOĐER UZIMATI BEBE I DJECA?

Probiotici se mogu i poželjno ih je uzimati u svakom  životnom dobu. Prije rođenja, djetetova su crijeva gotovo sterilna, a imunološki sustav je nezreo.

Mikrobiota u dječjim crijevima počinje se razvijati pri rođenju, a njezin se razvoj nastavlja pijenjem majčinog mlijeka ili, u djece na umjetnoj prehrani uzimanjem mliječnih formula obogaćenih probioticima i hranjivim tvarima zvanim prebiotici (služe kao hrana probiotičkim bakterijama). Kako dijete raste i mijenja prehranu, crijevna se mikrobiota prilagođava promjenama. Do druge ili treće godine, djeca većinom imaju probavni sustav koji je sposoban probaviti raznoliku hranu,  razvijenu i razmjerno stabilnu crijevnu mikrobiotu i zreo imunološki sustav.  Od dojenačkog doba pa nadalje, uzimanje probiotika može biti korisno kako za uspostavljanje tako i za održavanje postojeće ravnoteže mikrobiote i uredno funkcioniranje imunološkog sustava.

Probiotici se nalaze u brojnim fermentiranim mliječnim proizvodima, a samostalno su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama u obliku dodataka prehrani te u obliku probiotičkih lijekova  kao što su Linex® Forte i Linex® Baby.

 

 

 

SPONZORIRANI ČLANAK

LINEX®

Ravnoteža kreće iznutra