Jesu li ljekarnici heroji pandemije?

Kako nastaju heroji?
Jeste li vi prošli putem heroja?
Što je sada drugačije?
Što rade heroji u “običnim” vremenima?

Pandemija, kao i svaka izvanredna situacija u zdravstvu, pruža mogućnost za herojska djela. U krizama se često pribjegne korištenju militarističkog jezika (prva fronta, borba, nevidljivi neprijatelj, stožer…) i u krizama se kale pravi heroji. Ali – nisu svi heroji pravi.

U ovom tekstu ćemo proučiti kako nastaju pravi heroji, jeste li i vi prošli put heroja te što pravi heroji rade u “mirnodopsko” doba.

Putovanje heroja

Već nekoliko tisuća godina opisuju se heroji u raznim pričama i mitovima. Neovisno o dobu, kulturi ili naciji, svi heroji prolaze kroz manje više isto putovanje heroja. Komparativna mitologija proučava ovaj fenomen koji je detaljno opisan u knjizi Josepha Campbella “Heroj s tisuću lica”.

Ako vam herojsko putovanje zvuči poznato, to je zato što su sve klasične drame i tragedije pisane po istom obrascu (Odiseja). Isti obrazac slijede i brojni suvremeni romani kao i filmovi (od Rocky-ja preko Disney-evih crtića do Lea iz Matrixa). Isus i Buda prošli su sličan herojski put.

Etape putovanja heroja

U početku je sve “normalno”, predvidljivo i manje više poznato. Ovome donekle odgovara situacija prije epidemije.

Zapitajmo se:

 • kako je izgledala naša “normala”
 • je li bila baš toliko “normalna” ili je stvar u tome što smo bili naviknuti na nju
 • koliko smo “normalu” uzimali zdravo za gotovo i smatrali ju stabilnom
 • što se događa s nama ako su stvari stalno jednake?

Zatim slijedi iznenada faza puna izazova, poziva, događaja, disrupcije… To je faza u kojoj nepovratno nestaje stari svijet. Negacija je prva i iskonska reakcija. Kod nekih je trajala kraće, a neki su i dalje u toj fazi. Svi smo mi se potajno nadali da će ovo biti samo kratko i privremeno stanje i da će se sve uskoro vratiti natrag u normalu. Međutim, stvarnost nas je demantirala.

Prisjetite se:

 • kako ste reagirali na početak pandemije
 • jeste li i vi negirali ozbiljnost ili moguće trajanje ove situacije ili ste se odmah “bacili” na aktivnosti?

Nakon što smo prihvatili neumitnost pandemije, krenuli smo u fazu aktivnosti (da ne kažem – borbu). Reorganizirali smo rad u ljekarnama, podijelili se u podtimove, navlačili maske i rukavice, volontirali u predivnim akcijama za dostupnost lijekova i ljekarničke usluge. U tome smo se ujedinili i pronašli nove saveznike.

Dokazali smo ovome društvu koliko je ljekarništvo ključna (a i zdravstvena) djelatnost. Ironija je što su gotovo sve ključne djelatnosti podplaćene i podcijenjene. Ono što je najvažnije, pronašli smo nove snage u sebi. Otkrili smo neke vrline koje su možda bile i pomalo začahurene negdje duboko u nama. Imali smo prilike ubrzano usvojiti nove sposobnosti i vještine potrebne da se uspješno nosimo sa situacijom. Mnoge stvari kojima smo se godinama opirali – sada smo gotovo odjednom usvojili.

U mitovima herojima pomažu čarobnjaci i vile s čudesnim napicima i neprobojnim oklopima. Nama taj luksuz nije na raspolaganju pa se trebamo okrenuti vlastitim sposobnostima i kao pojedinci i kao ljekarnički tim. Na svu sreću, ipak se znaju događati čuda i gotovo čarobne stvari kojima sam imao prilike svjedočiti ovih dana.

Razmislite:

 • kako je bilo vaše aktivno suočavanje s pandemijom
 • što se pozitivnoga otkrili o sebi i svojem timu
 • jeste li pri tome razvili neke nove sposobnosti
 • je li ljekarnički tim otkrio nove mudrosti?

Herojsko putovanje nastavlja se povratkom. Heroj se vraća tamo otkuda je krenuo, često puta popraćen trijumfom, nagradama, slavom i medaljama. Nisu bez razloga rimski heroji u trenucima trijumfalnog povratka imali uz sebe mlade šaptače koji su im cijelo vrijeme ponavljali – sve je ovo prolazno, kao i on sam. Ono što je bitnije od trijumfa jest – što će biti nakon toga.

Uspješno herojsko putovanje završava u fazi integracije staroga i novoga te u primjeni nove mudrosti i novih sposobnosti u novonastaloj stvarnosti.

Ovo je najveća prilika za heroje, tj. za sve ljekarnike. Tijekom “borbe” s pandemijom, virusom, pa i s pacijentima, dobili smo svi jedinstvenu priliku uvidjeti svoj posao, sebe, ljekarništvo, pacijente, svoj tim… novim očima i novim umom. Mnoge kolegice su potvrdile da su kroz ovo iskustvo “presložile” životne prioritete i spoznale što im je zaista važno u životu. Mnogi od nas imamo sada barem malo drugačiji svjetonazor. Kroz ovo iskustvo imamo mogućnost prepoznati ili ojačati neke vrline u nama te razviti neke nove sposobnosti koje su neophodne  za uspješan život u promijenjenom svijetu.

Slijede najteža pitanja:

 • promišljate li kao i prije,
 • imate li isti pogled na ljekarništvo kao i prije,
 • prakticirate li ljekarništvo jednako kao i prije?

U slučaju pozitivnih odgovora, zapitajte se jeste li istinski heroj ove pandemije. Ako se ljekarnički tim vraća u stare obrasce nepoželjnih ponašanja, opet se zapitajte – je li ovo zaista bilo herojsko putovanje za vaš tim i je li došlo do transformacije tima.

Međutim:

 • gledate li sada malo šire i dublje
 • vidite li ljekarništvo u novome svjetlu
 • služite li bolje ljekarničkom timu i pacijentima
 • imate li više mudrosti
 • imate li novih sposobnosti, ojačalih vrlina
 • imate li više suosjećanja prema svima?

U slučaju pozitivnih odgovora, svakako ste istinski heroj ove pandemije.

Heroji će dostojno prihvatiti pružene im medalje i trijumf, ali svoju svrhu ne ostvaruju spavanjem na lovorikama ili povlasticama.

Pravi heroji još bolje služe svojoj okolini zahvaljujući dubljoj mudrosti i novim sposobnostima koje su usvojili na herojskom putovanju.

Imali smo jedinstvenu, ali ne i jedinu priliku biti zajedno na tom herojskom putu. Nadam se da ćemo svi biti pravi heroji – mudriji ljudi i još bolji ljekarnici.