Mag. pharm. Melita Petrović niz godina aktivna je u Hrvatskom farmaceutskom društvu , gdje je od 1997. predsjednica Sekcije za javno ljekarništvo , a od 2004. i dopredsjednica HFD-a, članica je Upravnog odbora i uredničkog odbora Farmaceutskog glasnika. Svoje stručne aktivnosti usmjerila je prema suvremenim potrebama ljekarničke struke, provođenju ljekarničke skrbi te savjetovanju pacijenata pri samoliječenju.
Obradovala nas je svojom pričom o uspjehu i razvoju karijere…

 

Možete li nam ukratko predstaviti svoj profesionalni razvoj od završetka srednje škole do danas?

U vrijeme kada je moja generacija studirala farmaciju prilike su bile takve da je nakon diplome bilo jako teško naći posao. Započela sam, volonterski, pripravnički staž u Ljekarni  Trešnjevka, a nakon toga, u očekivanju da ću jednom postati pravi farmaceut, nastavila sam u istoj ustanovi neko vrijeme obavljati i posao farmaceutskog tehničara. Kao mladi farmaceut učila sam od svojih mentora i susretljivih kolegica i ubrzo shvatila da je ljekarništvo moj put. Zavoljela sam tu posebnu atmosferu ljekarne, stalno se nešto događa, izrađuju se magistralci, kontinuirano dolaze novi lijekove koju treba stručno, pregledno i lijepo posložiti u nikad dovoljno prostora, svakodnevna komunikacija s različitim ljudima, stalno moraš nešto novo naučiti, uglavnom, nikad dosadno. Ugodno je bilo dobivati pohvale od zadovoljnih pacijenta, no ponekad, iako rijetko, i pretrpjeti neugodne situacije iako smo davali sve od sebe da im pomognemo. Nakon nekoliko godina, kada se „posložila“ obiteljska situacija i dijete poraslo, započela sam se aktivno uključivati u stručne aktivnosti u HFD-u (bez podrške i razumijevanja obitelji kao i  mojih poslodavaca i kolega u timu, to bi bilo dosta teško, hvala im svima !).

Godine 1987. postala sam voditeljica ljekarne, preuzela odgovornost i obavezu rukovođenja velikom ljekarnom i dežurstva. Lijepa me sjećanja vežu uz  Ljekarnu Trešnjevka koja je rasla i razvijala se zajedno s nama, tada mladim farmaceutima.  Godine 1997. dolazi do spajanja  sa Ljekarnom Zagreb , ostajem na mjestu voditeljice iste ljekarne, no sada u sklopu velike ljekarničke ustanove “Gradske ljekarne Zagreb”, a od 2003. rukovodim ljekarnom u Ilici 43.

 

Što za Vas znači pojam „farmaceut“ u profesionalnom i osobnom smislu?

Unatoč svim problemima i teškoj situaciji u ljekarništvu danas,  svoju  profesiju smatram najprivlačnijom i opet bi je odabrala da mogu birati. Nije uvijek lako, rad s ljudima je ponekad  stresan i naporan, ali veliko je zadovoljstvo kad možeš pomoći nekome, profesionalnom uslugom i lijepom riječju. U profesionalnom smislu to je struka koja se stalno razvija, stalno moraš nešto novo učiti, zanimljiva je i obuhvaća puno toga, ne samo ono što smo mislili dok smo studirali.

 

Zašto ste baš odabrali Farmaceutsko-biokemijski fakultet za studiranje?

Tijekom školovanja bila sam sklonija prirodnim nego društvenim predmetima, pa sam odabrala matematičku gimnaziju. Znala sam da ne želim studirati ništa od društvenih studija, niti medicinu, niti matematiku, nego  nešto oko biologije i kemije. Nisam od onih koji su od malena sanjali da budu ljekarnici, više sam se vidjela u farmaceutskoj industriji. Tako sam se odlučila za Farmaceutsko-biokemijski fakultet, ne znajući da će ljekarništvo biti moj životni odabir. Nakon mature uspješno sam položila prijemni ispit, tada mi se činilo da nije težak.

 

Što pamtite kao najljepše iz studentskih dana na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu?

Moram priznati da su mi godine studiranja proletjele bez nekih značajnih događaja. S obzirom na dobru podlogu u matematici i kemiji koju sam stekla u gimnaziji, nije mi bio traumatičan početak studiranja. U ugodnom su mi sjećanju ostali profesori koji su generacijama bili “legende o kojima se pričalo” i predstavljali prave uzore. U početku druženje je bilo uglavnom s prijateljicama  iz srednje škole, a kasnije i sve do danas rado se nađem s kolegicama i kolegama iz cijele Hrvatske, farmaceuti su uvijek dobro društvo za razmjenu mišljenja i zabavu.

 

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kao farmaceut i što mislite kakav je doprinos farmaceuta u zdravstvenom sustavu i zajednici općenito?

Kao farmaceut u ljekarni često sam se našla u situaciji da zbog nekih zakonskih ograničenja pacijentu ne mogu pružiti uslugu kakvu mislim da bi mogla. Nisam za svaštarenje u ljekarništvu i uplitanje u kompetencije liječnika, no  mislim da bi educirani ljekarnik mogao dati još veći doprinos  zdravstvenom sustavu i zajednici. Stručnim aktivnostima tijekom cijelog mog radnog vijeka nastojim dati svoj mali doprinos da se dokaže važna  uloga javnog ljekarništva u sustavu zdravstva. Neki su pomaci napravljeni, no mnogo je još izazova koje će, nadam se , nove generacije uspješnije rješavati.

 

Koja je „receptura“ bila zaslužna za profesionalni i osobni uspjeh farmaceuta u Vašem slučaju?

Uskoro ću završiti svoj radni vijek a nemam svoju privatnu ljekarnu i nikad nisam bila  na osobito visokoj poziciji u poslu u smislu managementa velike ustanove, pa se ne smatram  uspješnom u klasičnom smislu poslovnog uspjeha.  Cijelo vrijeme bila sam zadovoljna poslom koji sam obavljala i nisam imala ambicije za nešto više od toga. No, imala sam i imam neizmjerno zadovoljstvo raditi posao koji volim i koji me ispunjava, jer sam se pritom mogla posvetiti dodatno stručnim aktivnostima u HFD-u, na dobrobit farmaceutske struke! Već skoro dva desetljeća sudjelujem u radu Sekcije za javno ljekarništvo,  u organizaciji stručnih skupova,   kao predavač na tečajevima stručnog usavršavanja, na Savjetovanjima farmaceuta  i na Kongresima farmacije. Dobitnica sam  priznanja ” Mr. ph. Antun Karlovac”  (2005.) koju HFD dodjeljuje farmaceutima koji su svojim radom znatno unaprijedili farmaceutski rad.

 

Kao recept za profesionalni i osobni uspjeh u životu navela bi :

Rp/

+ dobre volje

+ dobrog zdravlja

+ sređenog obiteljskog života

+ zadovoljstva u poslu koji obavljaš

+ želje za novim znanjima

+ uživanje u prijateljstvima i malim stvarima qs.

 

Što biste poručili mladim naraštajima, koji su tek upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet?

Često imam priliku  na svečanim  promocijama  na našem fakultetu obratiti se diplomiranim farmaceutima u ime HFD-a. Pritom im čestitam ne samo na uspješnom privođenju studija kraju, nego i na odabiru plemenitog zvanja! Farmaceutska struka pruža mnogo mogućnosti, ne samo u ljekarništvu, dinamična je i zanimljiva! Iskoristite znanja stečena na fakultetu i nadograđujte ih tijekom cijelog radnog vijeka, pred vama je mnogo profesionalnih izazova koje ćete trebati riješiti!