Mirna Radošević, magistrica farmacije i magistrica upravljanja poslovnim marktingom, uspješna je poduzetnica na čelu internacionalne kompanije koja u poslovanju slijedi svoje srce! Njezina pozitivna energija i neosporne poslovne vještine prepoznatljive su i izvan granica Hrvatske, gdje ostvaruje zavidne poslovne uspjehe. Smatra se osobom koja ključ uspjeha na svom životnom putu pronalazi u postizanju ravnoteže između poslovnih i privatnih obaveza, a saznali smo i što za nju znači biti farmaceut …

 

Možete li nam ukratko prikazati svoj profesionalni razvoj od završetka srednje škole do danas?

Danas je iza mene već 19 godina radnog staža. Većinu radnog vremena provela sam na poslovima vezanim uz marketing i prodaju proizvoda za samoliječenje. U Slavonskom Brodu završila sam opću gimnaziju i prateći svoj unutarnji osjećaj upisala Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. Fakultet sam završila u roku kao odličan student i početak svoje karijere započela radnim stažom u ljekarni. Bilo je to jako interesantno iskustvo za mene no obzirom na moju osobnost željela sam dinamičniji posao i tako sam prve korake svog razvoja počela kao stručni suradnik u Jadran Galenskom Laboratoriju. Nakon toga sam dobila priliku postati voditelj grupe proizvoda u Oktal Pharmi što sam sa zadovoljstvom prihvatila. Oduvijek sam željela raditi sa stranim organizacijama učeći od njih i prenoseći njihov know-how u Hrvatsku. Oktal Pharma mi je pružila upravo to iskustvo i nakon 3 godine rada kao voditelj grupe proizvoda promovirana sam na poziciju direktorice marketinga i zastupstva. U Oktal Pharmi provela sam 10 dinamičnih i zanimljivih godina te se odlučila na slijedeći korak prihvaćajući ponudu njemačke farmaceutske tvrtke Engelhard Arzneimittel koja je otvarala podružnicu za tržišta Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Danas kao direktorica Salvea za tržište Središnje i istočne Europe upravljam poslovanjem na 8 tržišta (Poljska, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo).

 

Što za Vas znači pojam „farmaceut“ u profesionalnom i osobnom smislu?

Nisam posebno vezana za isključivo za pojam „farmaceuta“, jer ono što danas radim i čime se bavim je i strateško upravljanje razvojem organizacije Salveo, tako da se osjećam odgovornim liderom na čelu Salvea. Farmacija mi je omogućila širinu da postanem ono što želim i radim ono u čemu svakodnevno uživam. Osobno ne razdvajam posao od života za mene je sve zajedno jedna izazovna, zamršena igra u kojoj nije važno tko pobjeđuje ili gubi već je važno igrati.

 

Zašto ste baš odabrali Farmaceutsko-biokemijski fakultet za studiranje?

Kako sam i rekla u uvodu slijedila sam svoj unutarnji osjećaj i mislim da sam odlično odlučila. Dan danas kada razmišljam o tome koji bih fakultet upisala da ponovno studiram, odlučila bih isto. Razlog za to je upravo širina i mogućnosti koju fakultet pruža. Ovisno o interesima nude se broje mogućnosti: ljekarna, proizvodnja, marketing, prodaja, distribucija…. Farmacija mi je omogućila ostvarenje moje osobne poslovne misije. Obzirom na tijek moje karijere dobro sam odlučila što sam dodatno završila poslijediplomski specijalistički studij upravljanja poslovnim marketingom na Ekonomskom fakutetu u Zagrebu što mi je dalo brojna dodatna znanja iz područja kojim se danas primarno bavim.

 

Što pamtite kao najljepše iz studentskih dana na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu?

Davno je to bilo. Prisjećam se s osmijehom na licu dragih kolega, nekoliko životnih prijateljstava, dobrog balansa između druženja i učenja, nekoliko odličnih profesora.

 

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli kao farmaceut?

Još uvijek se susrećem s mojim izazovima. Velika mi je želja pokrenuti ljekarnike da proaktivno sudjeluju u razvoju tržišta samoliječenja i to ne samo u Hrvatskoj već i šire na tržištima na kojima posluje Salveo.

 

Kakav je doprinos farmaceuta u zdravstvenom sustavu i zajednici općenito?

Često u praksi vidim da naši kolege, osobito ljekarnici nisu svjesni koliko je važna njihova uloga u cjelokupnom zdravstvenom sustavu i zajednici. To me baš žalosti jer osobno ne vidim razloge za takav stav. Gledajući samo OTC tržište na kojem posluje Salveo, farmaceut aktivno sudjeluje u brizi za zdravlje pojedinca i preuzima ključnu ulogu za odgovorno samoliječenje te prevenciju.

 

Koja je „receptura“ bila zaslužna za profesionalni i osobni uspjeh kao farmaceuta u Vašem slučaju?

Otvorenost prema promjenama i jaka motivacija za osobni rast i razvoj.

 

Što biste poručili mladim naraštajima, koji su tek upisali Farmaceutsko-biokemijski fakultet?

Budite otvoreni novim znanjima, naučite svaki dan nešto novo i uživajte u učenju. Upisali ste jako zanimljiv fakultet, iskoristite svaki trenutak za svoj osobni rast, igrajte se i radite u životu ono što volite. I još nešto: ne budite robovi tehnologije i ne dozvolite da vaši mobilni telefoni upravljaju vama već budite dovoljno mudri da vi upravljate njima.