Kampanja ”Euromelanoma Dan” educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 %. Iz svakodnevne prakse znamo da veliki broj pacijenata dolazi na pregled u uznapredovaloj fazi bolesti kada su šanse za potpuno izlječenje znatno umanjene.

 

Preuzeto sa:

http://www.euromelanoma.org/croatia/home-1

 

POD POKROVITELJSTVOM

MINISTARSTVA ZDRAVLJA REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE REPUBLIKE HRVATSKE

 

U ORGANIZACIJI

Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora

Referentnog centra za melanom MZ-a Republike Hrvatske

 

RAK KOŽE SE MOŽE VIDJETI!

Ovogodišnji Euromelanoma Dan u Hrvatskoj će se obilježiti 14. svibnja 2014. godine. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt kojeg organiziraju dermatolozi ima cilj podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna jer će čak 1 od 6 Europljana tijekom svojeg života oboljeti od raka kože.

Madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline. Prednost raka kože u usporedbi s ostalim tumorima jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme. Kampanja ”Euromelanoma Dan” educira zajednicu o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja gotovo 100 %. Iz svakodnevne prakse znamo da veliki broj pacijenata dolazi na pregled u uznapredovaloj fazi bolesti kada su šanse za potpuno izlječenje znatno umanjene. Ovogodišnja akcija pod sloganom ”RAK KOŽE SE MOŽE VIDJETI” primarno je namijenjena onima koji na svom tijelu uoče sumnjive promjene, ali ih ignoriraju.

O PROJEKTU „EUROMELANOMA DAY“
Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost različitih zloćudnih tumora kože, a osobito najzloćudnijeg među njima, malignog melanoma. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132 000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41 000. U svijetu, ovisno o zemljopisnim područjima, broj novooboljelih raste između 3 i 7% godišnje. Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%. Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. g. govore da u RH od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100 000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma.
Od melanoma najčešće obolijevaju osobe u dobi između 40. i 60. godine starosti, iako se bilježi porast oboljelih i u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma. Osobit rizik imaju osobe koje su više puta tijekom života imale opekotine od sunca te one koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje i kroz godine nagomilava oštećenja stanica uzrokovana UV zrakama. Stanice kože imaju mogućnost popravaka takvih oštećenja, ali samo do određenog stupnja oštećenja. Ovaj proces je odgovoran za prerano starenje kože, tzv fotostarenje, ali može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži te posljedično stvaranja zloćudnih tumora kože. U rizičnu skupinu ulaze osobe izrazito svijetle puti, svijetlih očiju i svijetle kose, osobe koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor kože, osobe na imunosupresivnoj terapiji te osobe koje imaju veliki broj madeža ili sindrom displastičnih madeža.
U Hrvatskoj nas još uvijek iznimno zabrinjava što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovanoj fazi kada su izgledi za izlječenje manji, pa je poticanje edukacije o toj bolesti u općoj populaciji od iznimnog značenja.
Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom Ministarstva zdravlja RH, 14. svibnja 2014. godine organizirat će javno-preventivnu akciju ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože pod sloganom

RAK KOŽE SE MOŽE VIDJETI

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama.
Ove godine akcija je ciljano namijenjena najrizičnijoj populaciji (muškarci iznad 50 godina) koji imaju svjetliju put te onima koji su profesionalno izloženi UV zračenju. Zašto je ovogodišnja akcija posvećena baš toj populaciji? Zamijećeno je da većina starijih muškaraca zanemaruje promjene na koži te da je kod njih prosječna debljina melanoma veća nego kod žena ili kod mlađe populacije. Iz tog razloga ove godine pregledi dermatologa bit će organizirani ciljano za osobe koje rade na specifičnim zanimanjima (građevinske firme, brodogradilišta, komunalne tvrtke, …).
Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika, kojega je razvilo Europsko dermatovenerološko društvo (EADV) i kojega koriste i ostale europske države koje su dio ovog projekta. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama omogućuje dobivanje kvalitetnih, mjerljivih i usporedljivih rezultata, što je vrlo važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka. Rezultati projekta će biti poslani voditeljima projektne grupe unutar samog EADV-a, te će se objaviti u svim stručnim i znanstvenim publikacijama. Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma day organizacije: www.euromelanoma.org unutar koje je formirana i podstrana o našem pridruživanju, a detaljne informacije o provođenju u Hrvatskoj možete naći na internetskoj stranici www.melanoma-day.com/hr.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a tri su mu glavna cilja: prevencija, obrazovanje i informiranje. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma i drugih malignih tumora kože što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Namjena projekta je također i osvješćivanje šire javnosti o načinima prepoznavanja tumora kože te motivacija osoba ciljne skupine da u što ranijoj fazi potraže liječničku pomoć. Cilj projekta je i edukacija šira javnost o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža.

Također ćemo nakon završene akcije prezentirati službene rezultate dobivene analizom ispunjenih upitnika.

Za provođenje i informiranje o Projektu odgovorna:

prof. dr. sc. Mirna Šitum, primarijus, dr. med.
predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva HLZ-a i
voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja