U Dubrovniku, u Hotelu Valamar Lacroma svečano je otvoren ŠESTI HRVATSKI KONGRES FARMACIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Moto Kongresa je “Novo doba farmacije – spremni na izazove”, a svoje sudjelovanje potvrdilo je više od 900 sudionika – farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 18 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi drugi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

U Dubrovniku, u Hotelu Valamar Lacroma svečano je otvoren ŠESTI HRVATSKI KONGRES FARMACIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM. Organizator je Hrvatsko farmaceutsko društvo u suradnji s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a  Kongres se održao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Moto Kongresa je “Novo doba farmacije – spremni na izazove”, a svoje sudjelovanje potvrdilo je više od  900 sudionika – farmaceuta i stručnjaka iz farmaciji srodnih struka, iz 18 zemalja. Pozivu organizatora odazvali su se čelnici državnih institucija, međunarodnih strukovnih organizacija, farmaceutskih i srodnih fakulteta, farmaceutske industrije te mnogi drugi istaknuti stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Na svečanosti otvaranja Kongresa okupili su se mnogi visoki uzvanici, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, izaslanica župana Dubrovačko-neretvanske županije i izaslanica gradonačelnika Grada Dubrovnika, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode prof.dr.sc. Siniša Tomić, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo, dekan Farmaceutsko biokemijskog fakulteta prof.dr.sc. Željan Maleš, predsjednica Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara, kao i čelnici međunarodnih farmaceutskih asocijacija: International Pharmaceutical Federation, Pharmaceutical Groupation of European Union, European Association of Hospital Pharmacists, European Association of Employed Pharmacists, i dr.

Plenarna predavanja održale su izvršna direktorica FIP-a dr. Catherine Duggan o novoj eri ljekarništva, te Sanja Ančić, mag.pharm. MBA iz McKinseya koja osim što je farmaceut je i bivša juniorska svjetska prvakinja u tenisu a njoj se putem video linka pridružio te sudionicima obratio i njezin brat, poznati tenisač Mario Ančić.

Za glazbeni intermezzo bio je zadužen folklorni ansambl Linđo.

Ovo je 6. kongres farmacije u samostalnoj Hrvatskoj državi – da se podsjetimo, prvi je održan 1996. u Zagrebu, drugi i treći održani su u Cavtatu 2001. i 2005., četvrti u Opatiji 2010. te peti u Rovinju 2015. godine.

Prisustvovanje Kongresu prijavilo je približno 900 sudionika, iz 19 zemalja (osim iz Hrvatske kongresu prisustvuju gosti i kolege iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Danske, Francuske, Italije, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugala, SAD, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske i Turske). Ako tome pribrojimo i zemlje iz kojih su koautori posterskih prezentacija (koji fizički ne prisustvuju Kongresu) a to su Bugarska, Brazil, Finska, Grčka, Kanada, Malta, Norveška, Njemačke, Slovačka, dolazimo do brojke 28 zemalja zastupljenih na ovom Kongresu što mu uvjerljivo daje međunarodni karakter. Osim sudionika iz Hrvatske kojih je dakako najviše ~ 700, slijede BiH 83, Srbija 36, Makedonija 14 i Slovenija 11.

 

Moto kongresa je “Nova era farmacije – spremni na izazove”

Kako je u svome govoru istaknula izvršna direktorica HFD-a, doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, “programom smo nastojali obuhvatiti nova dostignuća u farmaceutskim i srodnim znanostima, nove tendencije u ljekarničkoj praksi i pokazati koji izazovi stoje pred našom strukom u budućnosti. Posebnu pozornost usmjerili smo prema usklađivanju farmaceutske izobrazbe i regulative te razvoja ljekarništva u nas s onim u Europi.
Željeli bismo posebno istaknuti važnost povezivanja farmaceutske izobrazbe i znanosti s praksom, važnost uvođenja sveobuhvatne ljekarničke skrbi a time i poboljšanja suradnje s drugim stručnjacima u zdravstvu, posebice liječnicima, s ciljem što uspješnijeg liječenja bolesnika i očuvanja zdravlja naših građana.
Važno je da znanstvena dostignuća možemo primijeniti u praksi te da znanja stečena na fakultetu možemo dalje razvijati i pretvarati u stručne kompetencije. Želimo li razvijati ljekarničku skrb i dodatne ljekarničke usluge potreban nam je zakonski okvir koji to podržava, želimo li osigurati izvrsnost u struci moramo se ograditi od onih kojima je zarada ispred skrbi o bolesniku.
Vjerujemo da je ovaj kongres prigoda da o svemu navedenome porazgovaramo, steknemo nova znanja, razmijenimo iskustva da bismo brže ostvarili željene ciljeve.
Nadamo se da će svatko od vas u raznovrsnom programu radnog dijela kongresa, sastavljenog  od više od stotinu predavanja podijeljenih u tematske cjeline, nekoliko panel rasprava, foruma i radionica te 135 posterskh izlaganja pronaći zanimljive i korisne sadržaje. Potičemo vas da aktivno sudjelujete u radu kongresa te raspravama i razmjenom iskustava pridonesete njegovom uspjehu.”

Uz radni dio kongresa pripremljeni su i društveni sadržaje koji omogućavaju susrete i druženje s kolegama, prijateljima i poslovnim partnerima te stjecanje novih poznanstava. Ugodnom boravku na kongresu sigurno će pridonijeti i Dubrovnik, Grad koji očarava, u kojeg se zaljubite i uvijek mu se vraćate. Dubrovnik je istodobno grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti. Svaki kutak jadranskog bisera, kako ga nazivaju posjeduje svoju vrijednost.

Radni dio Kongresa obuhvaća sljedeće cjeline: Istraživanje i razvoj lijekova, Izazovi u regulativi lijekova, farmakovigilanciji, kliničkim ispitivanjima, Globalna slika razvoja ljekarništva, Ljekarnička skrb i poboljšanje suradljivosti, Farmaceutska izobrazba i trajno usavršavanje farmaceuta, Bolnička, klinička i onkološka farmacija, Inovacije u farmaceutskoj industriji, Nove mogućnosti  u izradi magistralnih pripravaka, Fitofarmacija, Prehrana i zdravlje, Održivo ljekarničko poslovanje, Digitalna rješenja u farmaciji. Dio programa čine i mini simpoziji o biološkim lijekovima i terapijama, radionice o novim ljekarničkim uslugama, te o primjeni farmakogenomike u farmakoterapiji.

Tijekom Kongresa bit će prikazano i novo izdanje Hrvatskog farmaceutskog društva „Ljekarnički savjeti za turiste” (na hrvatskom i engleskom), namijenjeno očuvanju zdravlja turista koji posjećuju našu zemlju. Zamišljeno je da se ta brošura distribuira putem turističkih zajednica, ljekarni te pojedinih web portala.
Ovako opsežan znanstveno-stručni program 6. HRVATSKOG KONGRESA FARMACIJE ide u prilog pozicioniranju ljekarništva i farmaceutske industrije kao strateški važne za Hrvatsku te opravdava tvrdnju da lijek nije roba i da se ne bi smio izdavati bez nadzora ljekarnika i drugih visokoobrazovanih zdravstvenih stručnjaka!

Prilikom otvaranja Kongresa, vodstvo HFD-a se zahvalilo svim sudionicima, visokim državnim institucijama na pokroviteljstvu, pozvanim predavačima na odazivu, aktivnim sudionicima na pripremi radova, izlagačima na sudjelovanju na pratećoj farmaceutskoj izložbi te sponzorima na pomoći pri organizaciji.