Prestižni medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate istraživanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite kojim je usporedno prikazano 195 svjetskih država i regija.
Među njima je Hrvatska zauzela 30. mjesto, što je pokazatelj visoke kvalitete i uspješnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Države i regije su rangirane prema rezultatima HAQ indeksa (indeks zdravstvenog pristupa i kvalitete) za 2016. godinu.

 

Prestižni medicinski časopis The Lancet objavio je rezultate istraživanja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite kojim je  usporedno prikazano 195 svjetskih država i regija.

Među njima je Hrvatska zauzela 30. mjesto, što je pokazatelj visoke kvalitete i uspješnosti hrvatskog zdravstvenog sustava.  Države i regije su rangirane prema rezultatima HAQ indeksa  (indeks zdravstvenog pristupa i kvalitete)  za 2016. godinu.

Istraživanje je obuhvatilo analizu čitavog spektra različitih bolesti s potencijalno smrtnim ishodom kojeg je moguće spriječiti učinkovitim djelovanjem zdravstvenog sustava, putem prevencije i liječenja.

Pojedinačni uzroci prikazani su na ljestvici od 0 do 100, pri čemu 0 predstavlja najlošije razine zabilježene od 1990. do 2016. godine, a 100 odražava najbolje za to vrijeme.  HAQ indeks koji je Hrvatska dobila iznosi 87 te se nalazi na 30.mjestu,među 15% najboljih na svijetu.

Detalji su dostupni u članku:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30994-2/fulltext