“Sigurni i djelotvorni lijekovi za sve” (Safe and effective medicines for all”) je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana farmaceuta, kako je objavio FIP (International Pharmaceutical Federation), a obilježava se svake godine 25. rujna. Cilj ovogodišnje teme Svjetskog dana farmaceuta je promovirati iznimno važnu ulogu ljekarnika u unapređivanju sigurnosti i učinkovitosti lijekova kroz sprječavanje pogrešaka pri uzimanju lijekova. Studije ukazuju na značajan broj incidenata gdje se naškodilo pacijentu tijekom zdravstvene skrbi, bilo da se radi o trajnoj ozljedi, produženom boravku u zdravstvenoj ustanovi ili smrtnom ishodu. Pogreške vezane uz lijekove su jedan od čimbenika koji pridonose tome, te ljekarnici imaju ključnu ulogu da osiguraju terapiju bez štetnih utjecaja.

Ljekarnici primjenjuju svoje bogato znanje i iskustvo da osiguraju pristup lijekovima, ispravnu uporabu, poboljšaju adherenciju, te unaprijede skrb za pacijenta. Odgovornost ljekarnika je veća nego ikada da osiguraju terapiju bez štetnih utjecaja za pacijenta.

Članice FIP-a i ostali diljem svijeta koriste Svjetski dan farmaceuta da naglase vrijednost ljekarničke struke i promiču ljekarničku djelatnost.