Zagreb, 7. svibnja 2020.

U ime tvrtke Salvus, predsjednik Uprave Teodor Švaljek donirao je u maske za lice i dezinficijense za 329 općina, članica Hrvatske zajednice općina. Općine su značajno pogođene epidemiološkom situacijom vezano za bolest COVID-19 jer pokrivaju veći broj ruralnih sredina i područja od posebne državne skrbi te će ova donacija pomoći uspostavi normalnog života, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Salvus Teodor Švaljek: „U ovim zaista izazovnim trenutcima, zdravlje i sigurnost građana naš je glavni prioritet. Donacijom dezinficijensa i maski za lice, Salvus želi dati svoj doprinos sigurnosti i zdravlju građana u općinama okupljenim u Hrvatskoj zajednici općina“, istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Salvus.

Ovo nije prva donacija tvrtke Salvus, koja je već zaštitnom opremom donirala Opću bolnicu Zabok te specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, u vrijednosti 18 tisuća kuna za svaku bolnicu. Donacija dezinficijensa i maski za lice za 329 općina vrijedna je više od 268.000 kuna.
Ta donacija omogućit će dezinfekciju općinskih prostorija, vrtića, škola i drugih općinskih prostorija te na taj način zaštititi građane od moguće zaraze COVID-19.

Predsjednik Hrvatske zajednice općina, saborski zastupnik g. Martin Baričević zahvalio se na vrijednoj donaciji te je istaknuo: „Obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, ovo je hvale vrijedna donacija koja će omogućiti svim našim općinama funkcioniranje i povratak u normalu. Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i povećanju sigurnosti svih građana Republike Hrvatske“.

Dezinfekcija površina-važan način prevencije

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji COVID-19 je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja i koje izravno padaju na sluznicu nosa, usta ili očiju druge osobe. Kapljice mogu pasti i na okolne površine, a preko njih se najčešće rukama virus prenese dalje. Virus može preživjeti na površinama različitih materijala najmanje 2 do 3 dana, te je površine potrebno redovito očistiti odgovarajućim dezinficijensima, a osobu koja provodi čišćenje zaštititi. U bliskom kontaktu preporuča se korištenje maski za lice koje prekrivaju usta i nos. Redovitim i pravilnim pranjem ruku smanjuje se mogućnost zaraze.