“Povjerenje u ljekarničkom timu” kolege Alana Ramića, druga je kolumna inspirirana nadolazećom godišnjom konferecijom farmaceuta Hrvatske POVJERENJE – TEMELJ USPJEŠNE FARMACEUTSKE SKRBI – PharmaCRO 2021.

Program, registracija i ostale informacije na poveznici: https://pharmacro2021.com/

 

Alan Ramić: Povjerenje u ljekarničkom timu

Iznenadilo me da svi timovi imaju jednu zajedničku karakteristiku.

Iako se funkcionalnost tima manifestira na brojne načine, u svim funkcionalnim timovima postoji jedna zajednička stvar – visoka razina povjerenja.

Suprotnu pojavu uočio sam radeći s disfunkcionalnim timovima. Ovdje se pak disfunkcionalnost manifestira na svakojake načine…, s nekima ste se vjerojatno i sami susretali u svojoj karijeri. Ali opet, svim disfunkcionalnim timovima je zajednička – niska razina povjerenja.

Zašto je povjerenje u timu ključno za funkcioniranje tima?

Jedna od knjiga o čudesnom svijetu timskog rada me zaintrigirala naslovom: “Speed of trust”. Nisam mogao povezati brzinu s povjerenem pa sam prionuo čitanju i onda u praksi provjeravao je li tome tako.

Provjerite sa mnom je li tome zaista tako:

Za početak – prisjetite se ili zamislite kako je raditi u timu u kojem nitko nikome ne vjeruje.

Kakva je radna atmosfera u timu gdje nema povjerenja? Kako je biti u tom timu? Koja emocija prevladava? Koliko ima straha? Čega se sve trebate bojati u tom timu?

Idemo dalje: Što se događa ako vam treba pomoć ili savjet? Koga možete pitati za bilo što? Što se događa ako netko pogriješi? Koliko se skrivaju greške? Kako se donose odluke? Ima li mjesta za nove ideje, kreativnost, poboljšanje?

Nismo gotovi: Koliko ima ogovaranja, tračanja, podmetanja klipova, kompeticije umjesto kooperacije. Ima li prostora za suradnju, sinergiju? Što se događa s timskim kvocijentom inteligencije?Kao što vidite, timovi s niskim povjerenjem su:

  • puni straha
  • ljudi su u kroničnom stresu, obolijevaju i izgaraju
  • nema suradnje, pomoći, podrške, prijenosa znanja, iskustva, mentorstva
  • nema prostora za grešku, greške se skrivaju i tim ne uči na njima nego ponavlja greške
  • sporost u donošenju odluka koje su uglavnom pogrešne
  • tim stagnira, opire se učenju i promjenama
  • tim je doslovno gluplji od pojedinaca koji ih čine: kvocijent inteligencije tima je niži od prosjeka kvocijenta inteligencije članova tima.

Na svu sreću, povjerenje nije kvantna nego kontinuirana pojava, tako da u svakom timu postoji barem određena razina povjerenja. Rad u timu s “nula” povjerenja je jednostavno neodrživ i takvi timovi se brzo raspadaju.Međutim, već uz smanjenu razinu povjerenja u timu nastaju brojne teškoće u njegovom funkcioniranju.

Nije čudo što je autor modela o pet disfunkcionalnosti tima na prvo mjesto stavio, pogađate, manjak povjerenja. A onda se, poput slagalice, zbog manjka povjerenja javljaju ostale disfunkcionalnosti u timu.

Siguran sam da vaše iskustvo poklapa s mojim, kao i s brojnim modelima o dinamici timova, te da možemo svi skupa zaključiti da je povjerenje zaista ključno za funkcioniranje tima.

A funkcionalnost ljekarničkog tima je posebno bitna jer o njoj ovisi zdravlje, pa i život drugih.

Stoga je bitno da se posvetimo izgradnji povjerenja unutar ljekarničkog tima, a onda  i izgradnji povjerenja s pacijentima te svim ostalim dionicima vaše ljekarne ali i ljekarništva.