U prostorijama Županijske uprave u utorak 19. studenoga održana je  završna konferencija kampanje „Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko – križevačkoj županiji“ koju je organizacijski i financijski podržala Koprivničko-križevačka županija. Konferenciji su uz autorice kampanje i ravnatelje županijskih zdravstvenih ustanova, prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Prisutnima se uvodno obratio zamjenik Ljubić naglasivši zadovoljstvo što je Koprivničko-križevačka županija imala prilike sudjelovati te poduprijeti projekt kojim je uspješno skrenuta pozornost javnosti na štetnosti koju uzrokuje prekomjerna upotreba antibiotika u liječenju.

„Potrošnja antibiotika među građanima u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina je gotovo 30 posto veća u odnosu na Austriju i Sloveniju, a jedan od glavnih razloga nastanka antimikrobne otpornosti je neracionalna primjena antibiotika koje predstavlja do 90 posto ukupne potrošnje antibiotika u Europi. Kako bi pomogli liječnicima primarne zdravstvene zaštite, ali i potaknuti uspjehom bolničkog tima za antimikrobno upravljanje koji je sačuvao „zadnju liniju obrane antibiotika“, organizirali smo tribine te kroz multidisciplinarnu suradnju A-tima i liječnika pomogli smo u rješavanju problema s kojima se najčešće susreću. Zadatak je sačuvati antibiotike i njihovu djelotvornost za buduće generacije kroz zajedničku suradnju jer bez toga nema napretka“, napomenula je Darija Kuruc Poje, univ. mag. pharm. spec. (OB “Dr Tomislav Bardek, Koprivnica)  te zahvalila svima Županiji i medijima koji su pomogli u promociji kampanje.

https://kckzz.hr/u-zupanijskoj-upravi-odrzana-zavrsna-konferencija-kampanje-upravljanje-primjenom-antimikrobnih-lijekova-u-primarnoj-zdravstvenoj-zastiti-u-koprivnicko-krizevackoj-zupaniji/