Nastavak kampanje „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!“ • Pneumokoknim cjepivom procijepljeno samo 5% osoba u riziku • Rizik od teških oblika pneumokokne bolesti povećava se sa dobi i kroničnim bolestima čak 3 do 7 putaCijepljenje protiv pneumokoka preporučeno je i besplatno za kronične bolesnike • Pneumokokno cjepivo dostupno je tijekom cijele godine Stručnjaci uputili poziv svim bolesnicima s kroničnim bolestima da se cijepe

Zagreb, 17. ožujka, 2022. – Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ) bila je domaćin brifinga za novinare o pneumokoknoj bolesti.

O važnosti cijepljenja prenumokoknim cjepivom za kronične bolesnike govorili su:

  • mr. sc. Dražen Jurković, Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu
  • mr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva
  • dr. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine
  • dr. sc. Gordana Pavliša, voditeljica Odjela intenzivne i postintenzivne skrbi Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC-a Zagreb

Upala pluća najčešća je klinička manifestacija pneumokokne bolesti u odraslih. Uzročnik bolesti pneumokok prenosi se s čovjeka na čovjeka kapljičnim putem, pri čemu prvo dolazi do infekcije sluznice gornjeg dijela dišnog sustava, odakle se može proširiti u druge organe uzrokujući blaže upale poput upale uha, sinusa i bronhitisa ili pak teške upale pluća, meningitis i bakterijsku sepsu. Kod osoba koje boluju od astme ili kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), kardiovaskularne bolesti ili šećerne bolesti, mogu izazvati znatno pogoršanje bolesti.

Rizik od invazivne pneumokokne bolesti povećava se sa dobi i kroničnim bolestima čak 3 do 7 puta, a procjenjuje se da je u našoj zemlji barem 1 milijun osoba u riziku i koje bi trebalo procijepiti protiv pneumokokne bolesti. To se odnosi na osobe s KOPB-om, astmom, šećernom i kardiovaskularnim bolestima. Procjenjuje se da je 39% odraslih (295.867) iznad 65 godina barem s jednom kroničnom bolešću koja ih dovodi u povećani rizik za nastanak pneumokokne bolesti. Uz to u populaciji od 18-64 godine 19% (518.396) također je barem s jednom kroničnom bolešću.

Pneumokoknim cjepivom procijepljeno samo 5% osoba u riziku

Cijepljenjem se smanjuje broj oboljelih od invazivne pneumokokne bolesti od 65 do 84% u bolesnika s kroničnim bolestima. Odrasle osobe koje prežive pneumokoknu upalu pluća imaju i dalje povećan rizik za smrtni ishod kroz 5 godina ili više, a dio pacijenata nakon preboljele upale pluća, možda se ne uspiju više vratiti u prijašnje stanje i mogu imati smanjenu kvalitetu života. Iako su izložene posebnom riziku, procijepljenost pneumokoknim cjepivom u Hrvatskoj je samo 5% kod te populacije.

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a posebnom riziku izložene su i osobe koje boluju od kroničnih bolesti:

  • Dijabetes
  • Kronične pulmološke bolesti (astma, KOPB)
  • Kronične bolesti drugih organskih sustava (bubrezi, jetra, kardiovaskularni sustav)
  • Bolesnika s nasljednim ili naknadno stečenim imunodeficijencijama

Cijepljenje protiv pneumokoka preporučeno je i besplatno za kronične bolesnike i dostupno tijekom cijele godine, a provode ga ordinacije primarne zdravstvene zaštite i epidemiološki timovi.

O kampanji „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!“:

Cilj kampanje „Stop teškim oblicima pneumokokne bolesti-cijepi se!“  jest usmjeriti i educirati javnost na cijepljenje protiv pneumokoka, koje je besplatno za određene rizične skupine građana (kronične bolesnike), sukladno propisanom nacionalnom programu imunizacije te je dostupno navedenim skupinama pacijenata tijekom cijele godine. Zajedno uz potporu županijskih Zavoda za javno zdravstvo te aktivnim pozivanjem na cijepljenje osoba pod povećanim rizikom značajno možemo smanjiti stope smrtnosti u toj populaciji. Nositelj kampanje jest Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, a uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog društva za javno zdravstvo HLZ-a i Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a.