Izlet na Velebit je prigoda za osvježavanje i usvajanje novog botaničkog znanja. Velebit je iznimno bogat biljnim vrstama od kojih su mnoge poznate farmaceutske vrste, dok su neke endemske ili rijetke biljne vrste.

Polazak iz Zagreba je autobusom u ranijim jutarnjim satima. (Zainteresirani iz drugih gradova mogu samostalno doći osobnim prijevozom na mjesto sastanka u gradić Krasno.)

Botanička priča započinje blizu Krasnog gdje ćemo upoznati biljne vrste brdskih pašnjaka. Potom autobusom nastavljamo do ulaza Babić Sića Sjevernog Velebita i tu započinje uspon pješice po „Stazi zviri“ kako je nazivaju u Parku. Dolazimo do Zavižana gdje ćemo obići teren, odmoriti se, uživati u pogledu te se potom vratiti na mjesto polaska.

Izletnicima je potrebna kondicija za približno šest sati hoda i to je uvjet za prijavu za izlet. Staza nije zahtjevna, tempo će biti polagan do umjeren uz stajanja radi promatranja biljnih vrsta. Branje biljaka je strogo zabranjeno. Fotografiranje je dopušteno.

Hrana nije osigurana te je treba ponijeti sa sobom za jednodnevni izlet kao i dovoljnu količinu vode (2-3 litre, ovisno o vanjskoj temperaturi). Za nošenje stvari valja koristiti ruksak koji je anatomski udoban (ne torbu na jedno rame!). Bez obzira na ljeto, treba ponijeti nešto tople odjeće i kišnu kabanicu jer vrijeme može biti ćudljivo. Povratak je u kasnijim večernjim satima.

POLAZAK: subota, 4. lipnja 2022. u 6.30 sati (mjesto polaska bit će objavljeno na web stranici i facebooku HFD-a).

MAKSIMALNI BROJ IZLETNIKA: 20

CIJENA IZLETA: za članove HFD-a 360 HRK, za ostale izletnike 400 HRK.

CIJENA UKLJUČUJE: prijevoz autobusom, naknadu za voditelja izleta, ulaznicu za NP Sjeverni Velebit te naknadu za stručnog vodiča.

UPUTE ZA IZLETNIKE: potrebna je udobna sportska odjeća, obuća prikladna za hodanje po neravnom terenu, dovoljna količina vode, hrana (sendviči, energetske pločice i sl.), zaštita od sunca (kapa, krema…).

ROK ZA PRIJAVU: ponedjeljak, 30. svibnja 2022.

PRIJAVE I INFORMACIJE: Ured HFD-a, Masarykova 2, Zagreb, tel.: 01/4872 849.