Generalna skupština Europskog udruženja bolničkih ljekarnika (EAHP – European Association of Hospital Pharmacists) održana je ove godine od 13. do 16. lipnja u Edinburgu, UK. Predstavnici Hrvatske na ovogodišnjoj Skupštini bili su Ana Crnković i Miroslav Kota.

Glavna tema Skupštine bila je diskusija o novim izazovima koji očekuju bolničke ljekarnike i daljnji razvoj Udruženja.

EAHP je udruga nacionalnih farmaceutskih organizacija 35 zemalja, osnovana 1972. koje predstavljaju bolničke ljekarnike na europskoj razini. Cilj udruge je unaprijediti razvoj bolničkog ljekarništva i osigurati razvoj te unapređenje skrbi za pacijente u bolničkom okruženju.

Delegati članica EAHP-a su se upoznali s glavnim aktivnostima članova Izvršnog odbora, u proteklih godinu dana i daljnjim razvojem politike Udruženja, koje između ostalog uključuju implementaciju Direktive o krivotvorenim lijekovima te novostima vezanim za izbore za Europski Parlament. Diskusija je bila usredotočena na implementaciju 44 Europske izjave o bolničkom ljekarništvu i napretku projekta Common Training Framework, kojim se nastoji uspostaviti zajednički okvir za specijalizaciju iz bolničkog ljekarništva. Provedena je i prihvaćena dopuna dokumenta o nestašicama lijekova (Position paper on medicines shortages) i starenju populacije u današnjem društvu (Position paper on an aging society).

EAHP je izrazio dobrodošlicu novoizabranom članu Izvršnog odbora Tjallingu van der Schors (Nizozemska), koji preuzima poziciju Direktora profesionalnog razvoja, a radi kao bolnički ljekarnik u Bolnici Dijklander. Do izbora u Izvršni odbor EAHP-a obnašao je funkciju predsjednika Nizozemskog udruženja bolničkih ljekarnika (NVZA). Za novog predsjednika Znanstvenog odbora, umjesto profesora Keesa Neefa izabran je Thomas De Rijdt (Belgija).

http://www.eahp.eu