Prenosimo aktualne objave HLJK za ljekarnike objavljene 8. travnja 2020.

Poštovane kolegice i kolege,

slijedom Vaših upita, ovim putem dostavljamo sljedeće obavijesti, pojašnjenja i podsjetnike:

Propisivanje i izdavanje narkotika

Nastavno obavijest od 02.04.2020. u svezi informacija s terena da su neki liječnici dobili obavijest o promjeni načina propisivanja i izdavanja narkotika i to na način da se navedene lijekove može propisivati izdavati putem e-recepata, obavještavamo vas da te informacije ili pisane obavijesti nisu točne. Imamo potvrdu od HZZO i Ministarstva zdravstva da do daljnjeg neće biti promjena u propisivanju i izdavanju te kategorije lijekova obzirom da je riječ o malom broju lijekova, a poseban recept te uvjeti i način postupanja s narkoticima su propisani u skladu sa međunarodnim  propisima Pravilnikom o mjerilima za razvrstavanje lijekova s obzirom na način izdavanja te način propisivanja i izdavanja lijekova na recept i Pravilnikom o uvjetima i načinu postupanja s narkoticima i psihotropnim tvarima. Određene odredbe navedenih Pravilnika koje je potrebno mijenjati da se omogući propisivanje narkotika na e-recept  se ne mogu interventno mijenjati.

Dakle, narkotici se i dalje propisuju i izdaju temeljem papirnatog posebnog recepta sukladno  odredbama navedenog Pravilnika, s time da se metadonska supstitucijska terapija i dalje izdaje na ruke liječnika.

Dopis HZZO možete vidjeti ovdje.

Kontakt Hrvatske ljekarničke komore

Djelatnike ureda Komore u narednom periodu možete dobiti na:

  • Broj telefona 01 4616 805, ponedjeljkom od 12.00 do 20.00 sati te od utorka do petka od 8.00 do 16.00 sati,
  • Broj mobitela 098 980 7004 ponedjeljkom od 12.00 do 20.00 sati te od utorka do petka od 8.00 do 16.00 sati te izvan tog vremena i vikendom za hitne slučajeve

Prijava za projekt “Izdavanje receptnih lijekova bolesnicima u izolaciji, samoizolaciji i nepokretnima”

nastavno na obavijest od 06.04.2020. u svezi projekta “Izdavanje receptnih lijekova bolesnicima u izolaciji, samoizolaciji i nepokretnima”, dostavljamo detaljnu uputu s načinom prijave i ostalim pojedinostima.

Pozivamo sve zainteresirani za volontiranje koji su u mogućnosti odvojiti 4 ili više sati dnevno za ovaj projekt.

Volontirati se može u Call centru ili na terenu (dostava lijekova na kućnu adresu).

Sve zainteresirane kolegice i kolege, s odobrenjem za samostalan rad, mogu svoju prijavu poslati na email ljekarnistvo@hljk.hr.

U prijavi je potrebno navesti sljedeće podatke:

IME I PREZIME:

OIB:

ADRESA STANOVANJA (S OSOBNE ISKAZNICE):

DATUM I GODINA ROĐENJA:

OPCIJA VOLONTIRANJA: navesti opciju za koju ste zainteresirani (call centar ili dostava lijekova na terenu). U slučaju da odaberete opciju volontiranja dostava lijekova na terenu molimo vas da napišete na kojem području možete obavljati dostavu.

U nastavku su detaljnije informacije o samom volontiranju.

Volontiranje u Call centru:

Call centar se nalazi u privremenom uredu HLJK-a na adresi Zagrebačka cesta 231, Zagreb.

Svaki volonter u Call centru radi smjenu od 4 sata. U jednoj smjeni može biti više volontera kako bi zaprimanje poziva i kreiranje naloga za dostavu i izdavanje lijeka bilo brže i efikasnije.

Glavna zadaća volontera je po zaprimljenom pozivu napraviti kvalitetnu trijažu pacijenta (kroz razgovor ocijeniti pripada li pacijent u skupinu kojoj se dostavljaju lijekovi). Nakon ocjene, pomoću računalnog programa (aplikacije) kreira se zahtjev za dostavu lijeka kojeg volonter dobiva na svoju e-mail adresu.

Svaki volonter prolazi detaljnu edukaciju o radu u Call centru (kako napraviti kvalitetnu trijažu te rad u računalnom program – aplikaciji).

Volontiranje na terenu (dostava i izdavanje lijekova)

Svakom volonteru se otvara službeni e-mail. Na taj e-mail volonter dobiva nalog kreiran u Call centru sa svim detaljima dostave. Isti taj nalog dobiva i ljekarna na svoj službeni e-mail. Volonter je obavezan nazvati ljekarnu i dogovoriti vrijeme preuzimanja lijeka (ako ljekarna trenutno nema lijek, u dogovoru s volonterom određuje vrijeme kad nalog može biti realiziran). Od trenutka kreiranja naloga volonter ima rok od 48 sati da izvrši dostavu.

Svaki volonter prolazi detaljnu edukaciju vezanu uz realizaciju naloga i ispravnog izdavanja lijekova na kućnom pragu, a isto tako i o radu računalnog programa – aplikacije.

Ovaj projekt je napravljen u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem (HCV) te svaki volonter potpisuje ugovor o volontiranju s HCV-om.

Napominjemo kako je ovaj projekt prvenstveno projekt zdravstvenih radnika ljekarnika te da dostava i izdavanje lijekove na kućnu adresu uključuje pacijente koji su u izolaciji, samoizolaciji ili nepokretni.

Za sve ostale detalje možete nazvati Call centar Hrvatske ljekarničke komora na broj 072 700 222 ili na službeni mobitel Hrvatske ljekarničke komore 098 980 7004.

U vrijeme epidemije COVID-19 virusa ovaj projekt stavlja ljekarnički poziv u službu najpotrebnijih pacijenata.

Dobrim djelima protiv epidemije!

Srdačan pozdrav,

Ana Soldo