Međunarodne smjernice o ulozi  ljekarnika pri širenju koronavirusa

 

FIP, Hague, 6. veljače 2020.

FIP je objavio dokument o ulozi ljekarnika u javnosti i bolnicama čime bi pridonijeli sprječavanju širenja novog koronavirusa 2019-nCoV i učinkovitosti kontrole infekcije od strane zdravstvenog sustava. Dokument je donijela FIP-ova Radna grupa za hitne slučajeve na temelju Deklaracije kojom je WHO proglasio globalno izvanredno stanje.

„Budući da su ljekarnici najčešće prvi u kontaktu s pacijentima u zdravstvenom sustavu i slučajevi zaraze su zabilježeni u više zemalja, važno je da ljekarništvo bude valjano pripremljeno i informirano.“, izjavila je predsjednica Radne grupe Jane Dawson koja je ujedno tajnica FIP-ove Sekcije za vojnu farmaciju i hitna stanja te direktorica za zdravstvene politike Novozelandskih oružanih snaga. Dokument daje pouzdane informacije o 2019-nCoV i obuhvaća preventivne mjere (od pravilnog nošenja maske za lice do učinkovite dezinfekcije), zatim koju opremu treba imati u pripravnosti, koje savjete ljekarnik može pružiti pacijentima te o raspoloživim laboratorijskim testovima.

U Radnu grupu su uključeni virolog kao i ljekarnici iz Kine. Kinesko ljekarničko udruženje (CPA) koje je član FIP-a već je poduzelo korake i pripremilo smjernice koje uključuju preporuke za liječenje 2019-nCoV infekcije. Profesor Zhao Rongheng s Pekinškog sveučilišta i zamjenik predsjednika CPA-a za bolničko ljekarništvo rekao je „ Čast je za CPA, kao i za mene osobno da surađujemo s FIP-om na međunarodnoj razini na poduzimanju akcija za suzbijanje širenja 2019-nCoV infekcije i podijeliti naš dokument sa smjernicama kao dio globalne akcije za prevenciju i kontrolu zaraze.“

FIP-ov dokument „Širenje koronavirusa 2019-nCoV: informacije i interne smjernice za ljekarnike i ljekarničku struku“ raspoložive su za preuzimanje s FIP-ove mrežne stranice na šest jezika (www.fip.org/coronavirus ). Gospođa Dawson izjavila je da iako su CPA smjernice specifične za ljekarnički sustav u Kini, sadrže vrijednu ekspertizu koju mogu primijeniti ljekarnici diljem svijeta te da nadopunjava smjernice FIP-a za primjenu na međunarodnoj razini. Istaknula je da je CPA stavio na raspolaganje svoj dokument na kineskom i engleskom jeziku putem FIP-ove mrežne stranice.

„Kao što je pokazano kod prethodnih zaraza sa SARS-CoV i MERS-CoV virusima, i širenje infekcije koronavirisom može biti zaustavljeno aktivnim sudjelovanjem onih koji donose odluke, zdravstvenih radnika i šire zajednice. Smjernice su vrijedan izvor informacija za pripravnost u borbi protiv koronavirusa, a možda i budućih infekcija ako se pojave. Smjernice također naglašavaju veliku korist međunarodne suradnje putem FIP-a.“, zaključila je gđa. Dawson.

Za ljekarnike: Savjetovanje pacijenta – otvorite poveznicu:

Coronavirus-2019-nCoV-how-can-pharmacists-advise-EN