Što je mudrost?
Što mudrost donosi ljekarništvu?
Kao postati mudar?

Ova zanimljiva vremena pružaju nam priliku za osobnu transformaciju, za transformaciju ljekarničkog tima pa i ljekarništva. U krizama se testiraju naše trenutne mogućnosti te se ili slamamo ili u sebi otkrivamo nove mogućnosti za uspješno nošenje sa sve većim izazovima koji nas okružuju.

Kroz ovakva (ponekad i herojska) iskustva dolazi do izražaja naša trenutna mudrost (ili naše trenutno pomanjkanje mudrosti) kao i to hoćemo li kroz ovakva izazovna iskustva postati mudrijim osobama.

Što je mudrost?

Simboli mudrosti u našoj civilizaciji su starogrčka božica Atena, sova ili starac duge sijede brade. Zanimljiv je i zapadnoafrički simbol mudrosti – čvor mudrosti tj. nyansapo, gdje se smatra da mudra osoba ima sposobnost odabira najboljih načina postizanja cilja.

Biti mudar podrazumijeva široko znanje, učenje i iskustvo te mogućnost primjene istih za postizanje praktičnih ciljeva.

Mudrost u našoj kulturi nema uvijek pozitivne konotacije, posebno kada se koristi u obliku glagola. “Mudrovati” ponekad znači da netko previše razmišlja i ne poduzima potrebne korake ili da samo blebeće a ništa ne radi. Filozofija izvorno znači ljubav prema mudrosti. A filozofiranje baš i nije na dobrom glasu.

Sama riječ “mudrost” u većini jezika ima korijen koji znači vidjeti / znati, tj. imati uvid / uvidjeti.

Mudrost uključuje ali i nadrasta stručnost, znanje… Mudrost nećemo dobiti samo time što smo završili formalno školovanje. Jer mudrost uključuje brojne vrste inteligencije (logičku, emocionalnu, socijalnu, duhovnu inteligenciju), iskustvo, uvide, znatiželju, suosjećanje, refleksiju tj. promišljanje, razumijevanje, zdrav razum, nepristrano prosuđivanje, neprosuđivanje, poznavanje sebe, svjesnost o sebi, neprijanjanje, etičnost, dobrohotnost, velikodušnost i brojne još vrline, stalno učenje, razigranost te uz sve nabrojano i – jednostavnost.

Što mudrost donosi ljekarništvu?

Što ste mudriji to imate veću sposobnost da uvidite više mogućnosti u svakoj situaciji i donesete bolju odluku. Je li to bitno u ljekarništvu?

Što ste mudriji, to kroz bolje uvide imate mogućnost “vladati” sve kompleksnijim izazovima. Sve je manji broj situacija u kojima ćete biti izgubljeni i sve je manji broj događaja koji su vas u stanju izbaciti iz takta. Možda ste primijetili kako vas s vremenom sve manje i manje pacijenata može uznemiriti ili izbaciti iz takta. Postali ste mudriji.

Mudrim vođenjem ljekarničkog tima stvara se motivirani i angažirani ljekarnički tim koji postiže izvanredne rezultate. A s mudrošću voditelja otvaraju se mogućnosti prakticiranja transformativnog vođenja i postizanja nezamislivih timskih rezultata.

Kako su vremena izazovna, potrebno je da ljekarnički timovi ne budu samo otporni (rezilijentni) na stalne promjene i izazove, nego da upravo te stalne promjene, izazovi pa i krize ustvari osnažuju tim. To je antifragilnost, koju imaju biološki sustavi, pa tako lavovi čine stado koje love snažnijim. Kosti i mišići rastu i osnažuju se upravo zbog napora i stresa kojima su izloženi kroz fizički rad ili vježbanje jer su antifragilni.

Mudrost donosi veću sposobnost utjecanja na pacijenta u ljekarni, na ljekarnički tim, na organizaciju u kojoj radite ali i na društvo u kojemu se nalazite.

Je li to bitno u ljekarništvu?

Kao postati mudar?

Mudrost se ne uči, ne dobija, ne trenira, ne uvježbava. Mudrost se stiče. Uglavnom kroz iskustvo. I uglavnom mukotrpno.

Sarkastično se kaže da je iskustvo ono što vam preostane kada ne dobijete ono što ste htjeli. Međutim, kroz iskustvo možete steći mudrost. Ali samo ako pri prolasku kroz to iskustvo barem ponekad zastanete i sagledate situaciju sa strane, iz druge perspektive, pokušate promotriti samoga sebe u realnom vremenu, biti svjesniji toga što se događa i što u tom trenutku vi osjećate, mislite i radite. Kroz pomnost (mindfulness) i refleksiju na iskustvo možete malo po malo sticati mudrost.

Zato je, posebno u teškim i burnim vremenima, bitno ponekad izaći iz sebe, iz svoje uloge, iz ljekarne i otići na mirno mjesto, i pomno reflektirati o tome što se ustvari zaista događa.

Taj mir za refleksiju možete tražiti u prirodi, u šetnji, na planini, u barci, u vježbanju, u meditaciji… ali ustvari taj mir možete pronaći samo u sebi.