Već nekoliko godina zaredom, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) uz partnerstvo s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) je obilježavalo krajem travnja Europski i Svjetski tjedan cijepljenja, podsjećajući da je cijepljenje osnovno pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas u zaštiti javnoga zdravlja i kolektivnog imuniteta.

 

Ovogodišnji slogan kampanje je #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve.

 

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih priča suvremene medicine. Iz dana u dan, međunarodna zajednica odaje priznanje vrijednosti cjepiva i cijepljenju u sprječavanju i kontroli velikog broja zaraznih (infektivnih) bolesti, nekoliko vrsta raka i drugih kroničnih bolesti. Poboljšanje dostupnosti cijepljenju je ključno za postizanje Ciljeva održivog razvoja UN-a. Ne samo da cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd., nego doprinos cijepljenja trebamo sagledati u širem kontekstu ekonomskog razvoja i izobrazbe.

 

Europski tjedan cijepljenja 2020 (20. – 26. travnja 2020.)

Europski tjedan cijepljenja (European Immunization Week) se obilježava u europskoj regiji svakog travnja s ciljem osvještavanja o važnosti imunizacije u očuvanju ljudskog zdravlja i blagostanja. Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) podržava Europski tjedan cijepljenja kojeg organizira Svjetska zdravstvena organizacija – Europski ured (SZO-Europa), te osigurava znanstvene dokaze o imunizaciji.

 

Svjetski tjedan cijepljenja 2020 (24. – 30. travnja 2020.)

 

Svrha Svjetskog tjedna cijepljenja (World Immunization Week) je promicati primjenu cijepljenja u zaštiti osoba u svim dobnim skupinama od zaraznih bolesti. Svake godine se spašavaju milijuni života zahvaljujući cijepljenju, što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i troškovno najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija. Unatoč tome, gotovo 20 milijuna djece su još uvijek necijepljeni ili postoji nedostatna razina procijepljenosti diljem svijeta.

Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje!

 

Ciljevi kampanje 2020:

Glavni cilj globalne kampanje je potaknuti veći angažman po pitanju imunizacije te osvijestiti važnost cijepljenja u poboljšanju zdravlja i dobrobiti svih, tijekom života.

U okviru ovogodišnje kampanje, svrha je:

 • Ukazati na vrijednost cjepiva u očuvanju zdravlja djece, osoba svih životnih dobi, zajednice i društva u cjelini.
 • Naglasiti kako je redovno cijepljenje temelj za održive i postojane zdravstvene sustave te univerzalnu, sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu.
 • Ukazati na potrebu kontinuiranog poboljšanja programa imunizacije, detektiranja i uklanjanja barijera u dostupnosti cijepljenja, te povećati ulaganje u cjepiva i cijepljenje.
 • Obzirom na činjenicu da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. kao Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja, SZO će također istaknuti njihovu važnu i presudnu ulogu prvaka cijepljenja, posebice u izobrazbi roditelja i onih koji će postati roditelji.

 

Zašto je cijepljenje važno?

 

Poboljšanje dostupnosti cijepljenju je od ključnog značaja za Ciljeve održivog razvoja UN-a (SDG), smanjenje siromaštva i sveobuhvatnu, univerzalnu zdravstvenu zaštitu. Redovno cijepljenje omogućava kontakt sa zdravstvenom zaštitom od samog početka ljudskog života te daje priliku za zdravljem od ranog djetinjstva do starije životne dobi.

Cijepljenje je također temeljna strategija u postizanju drugih zdravstvenih prioriteta, od suzbijanja virusnog hepatitisa, sprječavanja antimikrobne rezistencije do omogućavanja platforme za adolescenatsko zdravlje i poboljšanje antenatalne i novorođenačke skrbi.

 

 

KLJUČNE PORUKE:

 

 • Cijepljenje spašava živote i štiti ljude u svim dobnim skupinama

Cjepiva štite našu djecu u zajednicama i državama diljem svijeta, te sprječavaju pojavu epidemija onih bolesti za koje su otkrivena cjepiva. Odgovori zdravstvenih sustava na epidemije su skupi, nedovoljno učinkoviti i stradavaju ljudski životi. Jedini održivi odgovor jest – prevencija, osiguravanjem procjepljivanja populacije u odgovarajuće vrijeme, s odgovarajućim cjepivom kroz životni tijek.

 

 • Iako je većina djece danas cijepljena, još uvijek je previše onih koji su izostavljeni

Neprihvatljivo je da su se upravo oni koji su u najvećem riziku (marginalizirane skupine, djeca koja žive u siromaštvu ili su iz određenih razloga morali napustiti svoje domove) propustili cijepiti. Ukoliko djeca u takvoj situaciji budu izložena zaraznim bolestima, u riziku su da razviju najozbiljnije zdravstvene posljedice i ne budu u mogućnosti dobiti pravovremenu skrb koja bi im spasila živote.

 

 • 2020 je godina medicinskih sestara i primalja
  Vrijedi za sve zdravstvene djelatnike- svaki posjet zdravstvenom osoblju je prilika da se provjeri cijepni status osoba u svim dobnim skupinama: djeca, mladi, odrasli i osobe starije životne dobi

 

 • Svi možemo biti prvaci cijepljenja!
  Razgovarajte o prednostima cijepljenja! Cjepiva spašavaju ljudske živote, doprinose da djeca uče i rastu te sprječavaju nastanak ozbiljnih bolesti i zdravstvenih poteškoća.

 

Upoznajte se s činjenicama o cijepljenju!

 

 • Cjepiva nas štite od smrtnosnih bolesti

Cijepljenje osnažuje naš prirodni obrambeni sustav da se bori protiv takvih zaraznih bolesti protiv kojih se cijepimo. To je siguran i pametan način da se stvori prirodni zaštitni odgovor koji nas održava zdravima, sigurnima i otpornima!

 

 • Dva su ključna razloga da se cijepimo – da zaštitimo sebe i osobe oko sebe

Ne mogu se svi cijepiti protiv svih zaraznih bolesti za koje imamo cjepiva. Primjerice, novorođenčad je premlada da se cijepi protiv nekih bolesti, osobe starije životne dobi u riziku od ozbiljnih bolesti ili ozbiljno oboljele osobe također trebaju našu pomoć i ovise o procijepljenosti osoba u svome okruženju.

 

 • Svi sastojci u cjepivima doprinose da su ona sigurna i učinkovita za nas i naše obitelji

Navedene sastavnice cjepiva mogu izgledati nepoznato no one su prirodno prisutne u ljudskom tijelu, prirodnom okruženju i hrani koju jedemo.

 

 • Važno je da dobijete potrebno cjepivo – na vrijeme, svaki put!

Nemojte čekati da dođete u situaciju da ste izloženi ozbiljnoj zaraznoj bolesti protiv koje postoji cjepivo, npr. tijekom izbijanja epidemije. U tom trenutku možda neće biti dovoljno vremena da primite sve potrebne doze koje vas trebaju štititi od takve bolesti.