FIP (International Pharmaceutical Federation) i GSCF (Global Self-Care Federation) izdalo je novo izvješće o ulozi i razvoju samoskrbi kao ključnog dijela održivog zdravstvenog sustava.

Izvješće o učinkovitoj i odgovornoj samoskrbi uključuje ljekarnike i proizvođače lijekova koji se koriste u svrhu samoliječenja. Potiče se daljnji razvoj samoskrbi kao “temeljnog stupa održivog zdravstvenog sustava”. Među 14 stručnih odgovornosti ljekarnika navodi se važnost uključivanja ljekarnika koji bi dokumentirali zdravstveno stanje pacijenta i lijekova za samoliječenje u osobne kartone pacijenta. Među odgovornostima proizvođača lijekova navodi se pružanje raspoloživih informacija i znanstvenih dokaza o učinkovitosti lijeka (evidence-based guidance) te suradnja sa zdravstvenim radnicima vezano uz upute o lijeku.

Dr Catherine Duggan, CEO, FIP-a je istaknula da su ljekarnici ključni element u odabiru, selekciji i pravilnoj primjeni terapije u svrhu samoliječenja. Učinkovita skrb podrazumijeva ljkarničko savjetovanje i praćenje pacijenta te brigu o sigurnosti i učinkovitosti samoliječenja. Također je izjavila da vlade i zdravstvena osiguranja sve više prepoznaju ulogu dostupnosti samoliječenja, ćime se pojedinci potiču na prihvaćanje veće odgovornosti prema svom zdravlju te time doprinose sprječavanju bolesti i pozitivnih zdravstvenih ishoda.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira samoskrb kao sposobnost pojedinca, obitelji i zajednica da promiču zdravlje, sprječavaju bolesti i održavaju zdravlje te da se nose s bolestima i onesposobljenošću uz pomoć zdravstvenih djelatnika ili bez njih. Samoskrb je široki pojam koji obuhvaća higijenu, prehranu, način života te socioekonomske čimbenike, kao i one koji su vezani uz okoliš.

Originalni dokument možete pročitati na:

https://www.fip.org/files/content/publications/2019/FIP-GSCF-Responsible-and-effective-self-care.pdf