Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je savjete o primjeni nesteroidnih protuupalnih lijekova slijedom informacija koje su se pojavile u dijelu javnosti. Trenutačno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje bolesti COVID-19, niti razlozi da pacijenti koji uzimaju navedeni lijek prekinu svoje liječenje.

Više informacija dostupno je na stranici HALMED-a.

Europska agencija za lijekove objavila savjete o primjeni nesteroidnih protuupalnih lijekova za COVID-19

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) objavila je  kako trenutno ne postoje razlozi da pacijenti koji uzimaju ibuprofen uslijed eventualne zaraze koronavirusom prekinu svoje liječenje, što je posebno važno za pacijente s kroničnim bolestima.

To je, priopćili su iz HALMED-a, posebice važno za bolesnike koji primjenjuju ibuprofen ili druge nesteroidne protuupalne lijekove u liječenju kroničnih bolesti.

Dodaju da je Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata s informacijama koje su se pojavile u dijelu javnosti, a koje propituju može li primjena nesteroidnih protutupalnih lijekova, poput ibuprofena, pogoršati razvoj koronavirusa, no trenutno ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju primjenu ibuprofena i pogoršanje koronavirusa.

Navode i kako EMA pomno prati daljnji razvoj epidemiološke situacije te će u procjenu uključiti sve nove podatke o ovom pitanju.

Iz HALMED-a poručuju kako se pacijenti koji imaju pitanja u vezi primjene lijeka trebaju obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Ističu kako je ibuprofen odobren kao lijek za liječenje boli u većini država članica EU te kao lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik) u nekim državama. Također se koristi  za liječenje artritisa i reumatskih stanja.

Prilikom započinjanja liječenja za povišenu tjelesnu temperaturu ili bol povezanu s koronavirusom, dodaju, pacijenti i zdravstveni djelatnici trebaju razmotriti sve dostupne terapijske opcije, uključujući paracetamol i nesteroidne protutupalne lijekove.

U informacijama o lijeku navedeni su podaci o djelotvornosti primjene određenog lijeka i mogućim nuspojavama, koji se trebaju uzeti u obzir zajedno s nacionalnim smjernicama za liječenje koje većinom preporučuju paracetamol kao prvu terapijsku opciju kod boli ili povišene tjelesne temperature.

U skladu s nacionalnim smjernicama za liječenje, pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu nastaviti s primjenom nesteroidnih protutupalnih lijekova poput ibuprofena, u skladu s podacima navedenima u informacijama o lijeku. Trenutačno dostupni podaci ukazuju na to da se ti lijekovi trebaju koristiti u najmanjoj učinkovitoj dozi kroz najkraće moguće razdoblje.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri EMA-i započelo je u svibnju 2019. ocjenu podataka o nesteroidnim protuupalnim lijekovima ibuprofenu i ketoprofenu slijedom ankete koju je provela Francuska agencija za lijekove (ANSM).

Anketa sugerira dao primjena tih lijekova dovodi do pogoršanja vodenih kozica i nekih bakterijskih infekcija. Informacije o lijeku velikog broja ovih lijekova otprije sadrže upozorenje kako njihov protuupalni učinak može prekriti simptome pogoršanja infekcija. PRAC analizira dostupne podatke kako bi utvrdio jesu li potrebne dodatne mjere.