Treća u nizu kolumna kolege Alana Ramića na temu povjerenja u ljekarničkoj struci ima naslov “Izgradnja povjerenja u ljekarničkom timu”.

Krenimo s nekoliko pitanja:

  • Možete li u svojem timu izložiti se riziku bez straha da se osjećate nesigurno, izloženo ili osramoćeno?
  • Dijelite li svoje nedoumice, greške, obesrabrenost, izazovna stanja i situacije s članovima tima bez ograde, samocenzure i glumatanja? I to bez straha od osuđivanja, bez manipulacijskih igrica i bez izigravanja žrtve.
  • Jesu li vaši međutimski sastanci otvoreni, sudjeluju li aktivno svi, koliko često se izražava neslaganje na otvoreni i konstruktivni način….
  • Koliko često izražavate neslaganje jedni s drugima te s voditeljicom tima umjesto da ih izbjegavate i pravite se da je sve u redu?

Ako ste na ova pitanja odgovorili pozitivno – nalazite se u ljekarničkom timu visoke razine povjerenja.

Povjerenje je temeljna funkcionalnost tima

Kako to da je povjerenje u timu toliko važno? Na prvi pogled, ne čini se da bi u timu trebalo biti nekakvih velikih problema s povjerenjem. Međutim, prisjetite se brojnih prilika u kojima ste sami sebe cenzurirali, niste se izložili, niste postavili pitanje, niste podijelili svoje nedoumice, neslaganje ili strahove…

Svatko od nas izbjegava ponašanje koje nas može dovesti do negativne percepcije naše kompetentnosti. To je u nas duboko usađeni način samozaštite koji može biti prepreka učinkovitom timskom radu. Stručnjaci i profesionalci vole se identificirati sa svojom kompetentnosti. A onda je jako teško prihvatiti da nešto ne znamo ili da smo pogriješili.

Tek kada se osjećamo dovoljno sigurnima u timu, spremni smo podijeliti svoje pogreške, nedoumice, neslaganje… tek tada smo spremniji na pravo partnerstvo u timu.

Kako graditi povjerenje u ljekarničkom timu?

Uspostavljanje povjerenja tj. psihološke sigurnosti u timu je nejasan i neuređen proces koji je teško opisati i implementirati.

Možete jedni drugima omogućiti da svi govorite tijekom sastanka u međusmjeni ili raditi na tome da budete obazriviji jedni prema drugima, ali – većina ljudi ne želi razgovarati o svojim osjećajima. A još manje o svojim slabostima i svojoj ranjivosti. A upravo je dijeljenje istih katalizator stvaranja povjerenja u timu.

Trebamo se osjećati sigurno da možemo podijeliti s drugima stvari koje nas plaše, bez da budemo ismijani. Trebamo biti u mogućnosti podijeliti svoje slabosti i “negativne” emocije, biti spremni za neke teške razgovore s članovima ljekarničkog tima koji nas izluđuju. Ne možemo biti usmjereni isključivo na postizanje veće učinkovitosti. Iako svi živimo od učinka i postignutih brojeva, empatičnost i osjetljivost jednih prema drugima su neizostavni dijelovi jednadžbe uspješnog tima.

Kako to primijeniti u praksi? Možda i sami znate za slučajeve gdje se neki član tima dramatično promijenio kada je bio suočen s izuzetno teškom životnom situacijom. Tek tada je spremna spustiti svoje štitove i maske i otvoriti se prema drugima u svoj svojoj ranjivosti. I tada odjednom postaje boljim čovjekom, boljim voditeljom i boljim članom tima.

Ukratko: oslobodite se iluzije sveznanja, nepogrešivosti i neranjivosti. Otvorite se jedni prema drugima. Uvijek krenite od sebe. Posebno ako ste upravo vi u ulozi voditeljice ljekarničkog tima.

Može li tim sam povećati razinu povjerenja?

Može, ali rijetko i teško.

Za povjerenje u timu ključno je kako je tim vođen i kakvu timsku kulturu voditelj “uzgaja”. Voditelju je potrebna podrška i jasna povratna informacija o njegovom vođenju – a nju neće dobiti od samog tima. Tada je voditelju potreban executive coach kako bi mu pomogao u promjeni stila vođenja ljekarničkog tima.

Na razini tima – cijeli tim treba biti spreman za grupnu refleksiju, postavljanje teških pitanja (npr. zašto si to radimo? kako to da smo kao tim toliko…?) u sigurnom okruženju i kroz smisleni dijalog. Malo je timova sposobno za takvu komunikaciju bez podrške timskog coacha.

Izgradnja povjerenja u timu je zajednički poduhvat u kojemu svatko treba krenuti od sebe i biti spreman napraviti svoj prvi korak u tom smjeru.