U srijedu, 26. svibnja 2021. godine s početkom u 11.00 sati, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i Health Hub organiziraju Virtual Policy Networking Forum na temu:

“Opskrba i nestašica lijekova i medicinskih proizvoda – Od dugova do dugoročnog rješenja”

Kako navodi Nacionalni plan za oporavak i otpornost 2021-2026, u razdoblju pandemije, zdravlje građana među ključnim je ciljevima svake države kao javno dobro koje je nužno osigurati kroz dostupan, funkcionalan i učinkovit javnozdravstveni sustav. Suzbijanje širenja novog koronavirusa pokrenulo je lanac zatvaranja država i gospodarstava što je povećalo zdravstvenu sigurnost građana i spriječilo preopterećenost zdravstvenog sustava. No istovremeno su značajno povećana proračunska izdvajanja za zdravstveni sustav za kvalitetnu zdravstvenu skrb te nabavu medicinske opreme, lijekova i cjepiva, što je zahtjevan izazov za javne financije koje imaju smanjene prihode zbog ograničene gospodarske aktivnosti.

Sustav zdravstvene zaštite i dalje je izvor rizika za javne financije. I u sljedećem razdoblju Hrvatskoj će se i dalje suočavati sa smanjenjem prihoda i povećanim izdacima za zdravstvo. Unatoč snažnom povećanju prihoda od doprinosa za zdravstveno osiguranje, u sektoru zdravstva i dalje se akumuliraju dospjele nepodmirene obveze. Dospjele nepodmirene obveze uglavnom su nastale u bolnicama, pogotovo onima koje su u vlasništvu županija, a konačni rezultat su poremećaji opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te nedostatak pravovremene skrbi i potrebitih terapija za pacijente.

Funkcionalni zdravstveni sustav predstavlja i glavni preduvjet za uspješan nastavak ostalih gospodarskih aktivnosti, no obzirom na sve veće izdatke u zdravstvu i dodatnu potrošnju, postavlja se pitanje je li ovakav sustav zdravstveni sustav održiv i kakve će posljedice ostaviti na javni dug i plan Hrvatske o uvođenju eura.

Ovim Virtual Policy Networking Forumom na temu „Opskrba i nestašica lijekova i medicinskih proizvoda – od dugova do dugoročnog rješenja“, željeli smo na jednom mjestu okupiti sve zainteresirane dionike u konstruktivni dijalog, kako bi se politički prioritizirala potreba održivog zdravstvenog sustava u interesu održive hrvatske ekonomije i pacijenta u središtu skrbi.

Detalje o programu i kotizaciji nalaze se na poveznici:

https://www.upuz.hr/component/k2/item/383-virtual-policy-networking-forum-opskrba-i-nesta%C5%A1ica-lijekova-i-medicinskih-proizvoda-od-dugova-do-dugoro%C4%8Dnog-rje%C5%A1enja